1. Anasayfa
  2. Donanım

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
0

Yakın bir zamanda bilgisayar almayı düşünüyorsanız, kısa bir araştırma sonrasında karşınızda çok fazla seçenek ve model olduğunu göreceksiniz. Çeşitli fiyat ve donanım özelliklerinde birçok seçenek olması, bilgisayarlar alanında seçim yapmanızı zorlaştırıyor. Bilgisayar alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden söz ederek, seçimlerinizde size biraz olsun yardımcı olmaya çalışacağız.

Önce Kendi Bilgisayarınızı Belirleyin!

Teknik özellikler, tasarımlar, ekran özellikleri, kullanılan malzeme ve diğer detaylara geçmeden önce kendi bilgisayarınızı belirlemeniz gerekiyor. Bu konuda tavsiyelerimizle başlayalım. İlk olarak amacınızı belirleyin. Siz bu bilgisayarı ne için kullanacaksınız?

Bu sorunun cevabını vererek başlamak gerekiyor. Oyun oynamak için bilgisayar istiyorsanız, buna göre bilgisayar özelliklerini belirlemek ve seçimi buna göre yapmanız gerekiyor. Yine genel kullanım için tercih yapacaksanız da tüm teknik özellikler buna göre düzenlenmeli. Kısa kısa hangi tür için nasıl seçim yapılması gerektiğinden de söz edelim.

  • Oyun Odaklı Modeller için: Ekran kartı ve işlemcisi güçlü serileri tercih etmek önemli.
  • Genel Kullanım Odaklı: İşlemci ve RAM bellek miktarına dikkat etmek önemli. Pil dayanma süresine önem verilir.
  • İş Odaklı: Çizim, render gibi durumlar varsa ekran kartı güçlü, işlemcisi ve RAM güçlü modeller alınmalı.

Dilerseniz bilgisayar alırken dikkat edilecek noktalar için teknik özellikler seçimlerinden söz edelim.

İşlemci Seçimi Oldukça Önemli

Bir bilgisayarın beyni olarak gösterebileceğimiz işlemci seçiminden başlayalım. İşlemci seçiminiz, doğrudan kullanımı etkileyecektir. Belirlediğiniz işlemci modelinin performansına göre bir çizgi elde edersiniz.

Günlük kullanım için bir bilgisayar arıyorsanız, çift çekirdekli işlemcilerin bulunduğu daha çok Intel modellerine yer verilen seriler işinizi görecektir. Fakat burada önemli birçok nokta var. Hangi işlemciyi ve modeli seçeceğiniz bir hayli önemli. Hemen bu konuda detayları paylaşalım.
Seri seçimlerinde ilk önce sınıflandırmaya bakmanız gerekiyor. Hem Intel hem de AMD için konuşacak olursak;
Bilgisayar işlemci seçimi

  • Intel için: Celeron – düşük seviye işlemlerde başarılı giriş modeller, Pentium – Orta seviyeli genel kullanımlar için ideal işlemciler, Core – yüksek performans odaklı işlemciler.
  • AMD için: Sempron – düşük seviyeli giriş seviyesi işlemciler, Athlon – orta seviye işlemci modelleri, Phenom – performans odaklı en yüksek donanımlı işlemciler.

Yeni Nesil İşlemciler

İlk sınıf seçiminde bu ayrıma bakmak gerekiyor. Bunun dışında dikkat edeceğiniz bir diğer kısım ise işlemcilerin nesilleri olacak. Her yeni nesil, yeni bir teknoloji ve mimariyle beraber geliyor. Üretim teknolojilerinde yapılan güncellemeler, daha hızlı ve daha az enerji tüketen işlemcilerin sunulmasını sağlıyor. Intel üzerinden örnek verecek olursak, Intel Core i7 6750U modeli bir işlemci bulduk diyelim. Burada i7 bölümünden sonra gelen kısım nesli ifade ediyor. Şu sıralar Intel için 9.nesil işlemcileri görmeye başladık. 8.nesil ise en güçlü bilgisayarlardaki yerini almaya başladı.

Nesil seçiminde mutlaka yeni nesilleri seçmeye özen gösterin. Şu an için 7.nesil ve 8.nesil işlemcili modeller ideal performans sunacaktır. Gelelim çekirdek olayına. Yine Intel üzerinden örnek verelim. Yüksek performans serisi Core modellerinde i3/i5 ve i7 seçimleri var.
Yeni Nesil İşlemciler
Tabii ki i7 işlemcileri en güçlü seriler. Ancak burada dediğimiz gibi nesilde önemli. 7.nesil i5 işlemci, 3.nesil i7 işlemciden çok daha iyi performans gösterebiliyor. Yani hem nesil yeni olmalı hem de yüksek performans için i7 ya da i5 tercih edilmeli gibi bir durum söz konusu. Burada çekirdek kavramı karşımıza çıkıyor. i7 işlemciler 4 çekirdek olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bu demek değil ki 4 çekirdek, 4 ayrı işlemci sunsun. Hemen bu olayı açıklayalım.

GHz

Önce GHz kavramından söz etmek gerekiyor. GHz, bir ölçü birimi olarak geçiyor ve bilgisayarın saniyede yaptığı işlem sayısını belirmek için kullanılıyor. 1 saniye içerisinde yapılan 1 işlem 1 hertz olarak değerlendiriliyor ve 1 GHz’de 1.000.000.000 Hertz’e karşılık geliyor. Yani 4 GHz bir işlemciniz varsa, bilgisayarınız saniyede 4.000.000.000 işlem yapıyor demektir.

Çekirdek Durumu

Gelelim çekirdek olayına. 4 çekirdek bir bilgisayar için yine işlemci 1 adet olmakla beraber, çalışma yolu 4 adettir. 4GHz 4 çekirdekli işlemci 16 GHz değerine sahip demek yanlış. Aslında veri işleme hızı aynı kalır ancak yollar değişiklik gösterir ve 16 GHz’lik bir verim alınmış olur. Örnekle açıklayalım.

  • Bir oyun açtığınız. Bu oyun 1.çekirdek kısmında 1,5GHz veri işlemekte.
  • İnternet tarayıcınızı açtığınızda 2.çekirdek devreye giriyor ve 1 GHz veri işliyor.
  • Windows işletim sistemi yine 1 GHz veri işliyor ve 3.çekirdekte yer alıyor.
  • Mesela bir de Word belgesi açtınız ve bu da 4.çekirdekte 1 GHz değerinde veri işlemesi yapıyor.

Toplamda 4,5 GHz bir veri işlemesi yapılıyor. İşlemci 4 GHz değerini geçmemiş ve herhangi bir sorun yaşanmamış oluyor. Aynı zamanda 4,5 GHz’lik iş yapmış oluyor. Yani sınır değer geçilmeden sorunsuzca işlemler yapılmış oluyor.

Son olarak Intel işlemcilerinde gördüğümüz U,K,S kavramlarını da açıklayalım. İşlemci modelinin sonunda yer alan bu ifade de seçim konusunda oldukça önemli.

U: Günlük kullanım odaklı işlemci serilerinde yer alıyor ve pil dayanma süresini arttırmaya yönelik bir kullanım amaçlanıyor.
Y: Genelde pil süresini arttırmaya yönelik ultrabook modellerinde görüyoruz.

H: Oyun bilgisayarlarında yer alan yüksek performans değerli modeller.
S: Masaüstü modellerinde görülen seriler
K: Overclock yapılabilen, kilitsiz modeller.

İşlemci Seçimi Özeti

Tüm bu ifadelerin sonrasında, seçiminizi kullanım alanına göre yapmanız gerektiğini belirtelim. Gerçekten yüksek performans istiyorsanız, daha çok Intel Core i7 modellerini tercih etmenizi ve H numaralı 7.nesil ya da 8.nesil işlemcileri tercih etmenizi öneriyoruz.

Ekran Kartı Seçimi

İşlemci kadar önemli olan bir başka nokta ise ekran kartı seçimi. Genel kullanım için tercih edeceğiniz bir bilgisayarda (Word açsın, internete girsin, video izletsin) çok fazla ekran kartına önem vermenize gerek yok. Hatta bu tip modellerde, harici ekran kartları yerine işlemcilerle beraber gelen grafik birimini kullanmanız bile yeterli olacaktır. Fakat kullanım amacına bağlı olarak bu kısımda da değişiklikler gerekiyor.

Bilgisayar Ekran Kartı

Eğer oyun bilgisayarından söz ediyorsak, ekran kartının gerçekten güçlü olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bunun için en çok tercih edilen ekran kartı modellerinin Nvidia ekran kartları olduğunu söyleyebiliriz. Ekran kartı seçimini yaparken ise sadece bellek miktarını dikkate almayın. Bunun yanında mimariye ve çalışma frekans değerlerine de dikkat edin.

Nvidia ekran kartları için düşünüldüğü zaman, GTX 9xx serisi, GTX 10xx serisi ve yenilenmiş ekran kartları olan RTX 20xx modellerini tercih etmek yüksek performans elde edilmesini sağlayacaktır. Oyun odaklı ve çizim için kullanılacak olan bilgisayarlarda bu serileri kullanmak oldukça olumlu sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

RAM Bellek Tercihi

RAM bellek kısmı, biraz daha esnek bir bölüm. Ekran kartı ve işlemciler kadar önemli bir kısımdan söz etmiyoruz. Bunun nedeni RAM bellekleri sonradan değiştirebiliyor olmamız. Genelde çoğu bilgisayar modelinde ekstra RAM bellek takılabiliyor.

Fakat alırken bu detaya dikkat etmeniz ve bilgisayarın bunu destekleyip desteklemediğini de kontrol etmeniz gerekiyor. Ayrıca RAM bellek miktarı kısmında genel olarak 4-6 GB seviyesinin altına düşülmemesi gerektiğini de ekleyelim.

bilgisayar ram seçimi

Genel kullanım amacıyla değil de çizim, oyun gibi işler için kullanılacak olan bir bilgisayar istiyorsanız da 8 GB RAM bellek miktarının altına düşmeniz önerilmez. Burada dikkat edeceğiniz bir nokta daha var. RAM bellek teknolojisinde DDR4 serilerini tercih etmek önemli bir artı sağlayacaktır. Zaten yeni modellerin çoğunda DDR4 RAM bellek teknolojisine yer veriliyor ancak siz yine de önemli bir kriter olarak bu kısmı göz önüne alın.

Ekran Özellikleri

Bir laptop modeli almayı tercih ediyorsanız, ekran kısmında tercih edeceğiniz boyut, tüm kasayı etkileyecektir. 15.6 inç ekran boyutu bu seriler için standart sayılabilir. Fakat özellikle oyuncu serisi bilgisayarlarda ve çizim odaklı iş istasyonu bilgisayarlarında, 17.3 inç ekranında çok sık kullanıldığını görüyoruz.

Bu tip serilerde çözünürlük kısmı olarak Full HD çözünürlük değerinden düşmeyin. 17.3 inçlik modeller biraz daha ağırdır ve daha hantal durabilir ancak Full HD çözünürlük değeri ve hatta daha yüksek çözünürlük değerlerinde en ideal görüntü kalitesini elde edersiniz.

Tasarım Seçimi

Tasarım kısmı her zaman olduğu gibi kullanıcı seçimine kalıyor. Sadece bu kısımda önerilerimizden söz edelim. Özellikle laptop modelleri için ışıklı klavyelere, geniş Touchpad alanlarına sahip olan modellerin daha ilgi çekici olduğunu söyleyebiliriz.
Bilgisayar almak isteyenler için dikkat edilecek noktalar bu şekilde. Birebir model önerileri için siz de fikirlerinizi bizler ile paylaşabilirsiniz.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 2
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 0
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.