1. Anasayfa
  2. Yazılım

Yazılım nasıl yapılır ve yazılım geliştirme süreci nasıl olur?

Yazılım nasıl yapılır ve yazılım geliştirme süreci nasıl olur?
0

Ne zaman yazılım ismini duysak aklımıza bir soru gelir: “Yazılım nasıl yapılır ve yazılım geliştirme süreci nasıl olur? Bu makalemizde sorularınızın tüm çözümlerini bulacaksınız.

Şimdi yazılıma geçmeden önce, bilgisayarın ne olduğunu anlamak zorundasınız. Tüm yazılımlar bilgisayarlarda çalışacak şekilde yapıldığından, bilgisayarın tanımına ve  çalışma mantığına bakalım.

Bilgisayar:

Bilgisayar, giriş işlemini alan ve çıktı veren elektronik bir aygıttır.
bilgisayar çalışma mantığı
Bilgisayarı anlamak için bir örnek verelim: Word kullanarak bir belge oluşturduğunuzu varsayalım, burada Word yazılımıdır ve klavyeden girdi verdik, girdi bilgisayara işlemi yaptıktan sonra ekrana çıktı olarak verir. Bu örnekle bilgisayarın nasıl girdi aldığı, nasıl işlem yaptığı ve çıktı verdiği hakkında bir fikir edinebilirsiniz, ancak bu belgeyi oluşturmak için Word gibi bir yazılıma ihtiyacımız var. Yani sonuç bilgisayarda görevi gerçekleştirmek için yazılıma ihtiyacımız var.

Yazılım:

Yazılım, bilgisayara belirli görevleri yapması için talimat verilen makine komutlarıdır. Bu talimat seti aynı zamanda bir program olarak da bilinir. Bilgisayarda çalışan bu yazılımlar, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi çalıştırılabilir bir dosya olan, 1 ve 0 olan ikili kod biçimindedir.

Bilgisayardaki her görev bu programların yardımı ile yapıldığından, geliştirici istediği gibi bunu bir program yaparak değiştirebilir, bu nedenle bir bilgisayara programlanabilir bir makine denir .

Yazılımı ikili kod sisteminde Yazmak imkansız ve sıkıcıdır, bu nedenle mühendisler C, C ++, JAVA, Python, vb. çeşitli programlama dilleri geliştirdiler. Bazen, belirli bir yazılımı yapmak için iki veya daha fazla dil kullanılır.

Yazılım nasıl yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir yazılım dili kullanarak kaynak kodun derlenmesinden sonra çalıştırılır ve dosyaya dönüştürülür. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi yazılıma dönüşen temel bir C program kaynak kodunun bir örneği.
yazılım nasıl yapılır

Bu basit program bir geliştirici tarafından makul bir sürede yazılabilir, ancak profesyonel yazılım yüzlerce geliştirici tarafından da yapılabilir. Büyük bir yazılım yüzlerce hatta binlerce dosyaya bölünür. bunu yapmalarına izin veren bir konsept revizyon kontrolü olarak adlandırılır. Peki nasıl çalışıyor?

Yukarıdaki şekilde görebileceğiniz gibi, yazılımın tüm kaynak kodu bir sunucuda saklanır, her geliştirici bu dosyaların bir kopyasını makinelerinde saklar. hazır olduklarında sunucuda değişiklikler yapabilirler. Sunucu, hangi dosyaların değiştirildiğinin ayrıntılı bir listesini saklar. Herhangi bir zaman program kötü duruma girerse, geliştirici yazılım programı tekrar doğru çalışana kadar değişiklikleri geri alabilir.

Yazılım geliştiriciler, yazılımları üzerinde çok çalışırlar, ancak kodda her zaman birkaç sorun vardır ve bu sorunları bir bug (yazılım hatası) olarak adlandırırız . Bir yazılım parçası halka açıklandıktan sonra bile, yazılım geliştiricilerin hataları gidermeye ve yazılımı daha da iyileştirmeye devam etmesi gerekir. Bu nedenle yazılımın periyodik olarak çıkan güncellemeleri veya yeni sürümleri vardır.

Yazılım iki farklı şekilde oluşturulabilir: Özel ve Açık kaynak.

Özel: Bir kişi veya yazılım şirketine ait olan ve para kazanmak için satılan yazılımdır. Kaynak kodu paylaşılmaz, sadece yazılım kullanılabilir..
Açık kaynak: Yazılım ücretsizdir ve kaynak koduna herkes erişebilir. Açık kaynak kodlu yazılım sahipleri bağış yoluyla para kazanıyor.

  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 3
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 3
    d_nceli
    Düşünceli
  • 1
    kahretsin
    Kahretsin
  • 2
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.