1. Anasayfa
  2. Donanım

Anakart Nedir? Ne işe yarar ve nasıl çalışır?

Anakart Nedir? Ne işe yarar ve nasıl çalışır?
0

Anakart, bilgisayar kullanıcıları ya da bu alanda ilgili olan insanların mutlaka duyduğu ve bilgisayar içerisinde yer alan en önemli bileşenlerdir. Kimi zaman işlemcilerin uyumu konusu, kimi zaman ekran kartlarının uyumu konusu ve buna benzer konularda mutlaka Anakart bileşenin adı geçer.

Dilerseniz çok sık duyduğumuz bu bileşenin ne olduğundan ve tam olarak ne işe yaradığından söz edelim.

Anakart Nedir? Çalışma Mantığı Ne?


Anakart en basit tanımıyla, bir bilgisayarın tüm bileşen parçalarını üzerinde barındıran ve bu bileşenler arasındaki bağlantıları sağlayan ana devre kartıdır. Adından da anlaşılacağı gibi ana devre bileşeni olarak ele almamız mümkün. Tüm bileşenlerin yer aldığı bu devre kartını, bilgisayarın beyni olarak görmek de mümkün olabilir.

Bileşenler arasındaki iletişimleri sağlamak için kullanılan dahili işlemciler, yani Chipset ise Anakart için en önemli bölümler arasında gösterilir. Chipset işlemciler, bütün harici ve dahili bağlantıları bir araya toplar ve bir uyum içerisinde çalışma sunulmasını sağlar.

Genel çalışma mantığını bu şekilde özetleyebiliriz. Bunun tam olarak neden gerektiği ve tam olarak ne işe yaradığı konusunda da bilgi verelim.

Anakart Ne İşe Yarar?


anakart ne işe yarar

Aslında yukarıda bu konu hakkında biraz detaya inmiştik. Genel kapsamıyla baktığımız zaman, donanımsal ve işlevsel olarak değerlendirilen parçaların birbirleriyle direk olarak haberleşmesi mümkün değildir.

İşlemci, harddisk üzerinde işlenen bir veriyi kontrol ederken Anakart üzerinde bulunan entegre devrelerden yararlanır ve veri transferini gerçekleştirir. Bu örnekte de olduğu gibi tüm parçalar arasındaki uyum ve tüm parçalar arasındaki düzen anakart ile sağlanır. Yani bilgisayarlar için olmazsa olmaz olan ilk bileşenden söz ediyoruz.

Anakart Üzerinde Hangi Bileşenler Bulunur?


Anakart Üzerinde Hangi Bileşenler Bulunur?

Gelelim kart üzerinde yer alan bileşenlere ve bu bileşenlerin nasıl görevleri olduğuna. Bir ana devre kartını anlamak istiyorsanız, mutlaka bu kısımda bilginiz olması gerekiyor.

Chipset: Yonga seti olarak da bilinen bu kısım, bilgisayarın haberleşme merkezi olarak gösterilebilir. Tüm bileşenlerin birbirleriyle haberleşmesi sağlanır ve bu işlem ne kadar hızlı gerçekleşirse o kadar yüksek performans elde edilir. Bilgisayarın performansını doğrudan etkileyen bir bölümden söz ediyoruz. Bu kısımda seçim yaparken dikkatli olmanız gerekiyor.

BUS: Veriyolu olarak da bildiğimiz BUS, chipsetin haberleşmeyi sağlarken hangi yolları izleyeceğini gösteren kısımdır. Bir nevi bileşenlerin iletişim kurması için kullanılan köprüler olduğunu söylemek yanlış olmaz. BUS, genel olarak iki kısma ayrılmakta.

Adres BUS ve Standart BUS olmak üzere iki farklı yol sunulduğunu söyleyebiliriz. Standart, bilgisayarın işlemlerine ilişkin verilerin aktarılmasını sağlayan kısımdır. Adres ise verilerin nereye gideceğinin belirlendiği kısım olarak dile getirilebilir. Yine bu iki kısmın tüm düzenlemesi de Chipset tercihlerine göre belirleniyor.

BUS konusunda paylaşacağımız birkaç detay daha var. En çok kullanılan veri yollarından söz ederek devam edelim. Genel olarak 3 veri yolu bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunlar ISA, AGP ve PCI veri yollarıdır.

PCI: Tak çalıştır dediğimiz veri yolu ve 64 bitlik bir veri yoludur.

AGP: Ekran kartları için kullanılan veri yolu olarak değerlendirilebilir.

ISA: Hızlı veri akışı gerektirmeyen ses kartları ve benzeri bileşenler için kullanılır.

Anakart genel mantığını ve ana bileşenleri bu şekilde sıralayabiliriz. Bunun dışında hemen her bilgisayarda yer alan ana bileşenler de var. Bunlar; RAM, Ethernet kartı, ekran kartı, işlemci, Ses kartı ve PS/2 bağlantılarıdır.

Tercih edilen karta göre bu bileşenlerde değişiklikler ya da gelişmişlik düzeyi de değişiklik karşınıza çıkabilir. Burada kartın ne kadar başarılı olduğunun etkisi oldukça fazladır.

  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 1
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 0
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.