1. Anasayfa
  2. Sosyal

Dünyanın En Büyük 10 Şehri


0

Dünya nüfusunun yarısından fazlası %55’i şehirlerde yaşıyor. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’ne göre, 2050’de, bu rakamın yüzde 68’e yükseleceği öngörülüyor. Nüfusunun azalmaya başlayacağı tahmin edilmekle birlikte, Tokyo’nun 2030 yılına kadar dünyanın en kalabalık şehri olarak en üst sıralarda yer alması bekleniyor.  Kırsal kesimden kentlere geçiş devam ettikçe, dünya genelinde bir metropol ağı hızla genişlemekte.  Bugün, dünyanın en büyük 10 şehri, neredeyse çeyrek milyar kişiye ev sahipliği yapıyor.

10. Mumbai – 12.4 milyon

mumbai
Mumbai, Hindistan Yarımadası’nın batı kıyısında yer alıyor ve yaklaşık 12.4 milyon nüfusu var. Mumbai, 17. yüzyılda İngilizler tarafından kurulan bir kale çevresinde gelişti. Doğal limanı büyümesini kolaylaştırdı ve 18. yüzyılda Mumbai gelişen bir üretim sektörüne ev sahipliği yaptı. En büyük milyarder ve milyoner nüfusu Mumbai’de yaşamaktadır. Mumbai, Bombay Borsası ve Hindistan Merkez Bankası gibi önemli finansal kurumlara ev sahipliği yapıyor. Mumbai bir sanat merkezi olarak Bollywood endüstrisinin ve Marathi sinema endüstrisine de ev sahipliği yapıyor.

9. Tientsin – 12,7 milyon

Tientsin
Tientsin, Çin’in kuzey kıyı bölgesinde yer alır ve 12 milyondan fazla nüfusu vardır. Tientsin, Sui Hanedanlığı döneminde Büyük Kanal açıldıktan sonra bir ticaret merkezi olarak gelişti. Şehir, Çin Cumhuriyeti’nin yanı sıra Qing Hanedanı’nın altında da bir büyüme gördü ve 1860’tan bu yana bir antlaşma limanı olarak hizmet etti. Şehrin 2014 yılında GSYİH’sı 1.572 trilyon yuandı ve ülkenin kişi başına düşen en yüksek GSYİH’sı 17.126 dolardı.

8. Manila – 12,8 milyon


Manila şehri, ilk olarak 1571 yılında İspanyollar tarafından kuruldu. Bu nedenle, şehir, yüzlerce yıl öncesine dayanan birçok tarihi mekana ve eşsiz bir mimari stil karışımına ev sahipliği yapar. Şehrin tasarımı, 1905 yılında Amerikalı mimar ve şehir plancısı Daniel Burnham tarafından dikkatlice planlandı. Bugün şehir, Filipinler’in başkenti ve alfabetik bir şehir olarak sıralanıyor. Manila Körfezi kıyısında yer almaktadır ve limanı ile ünlüdür. Şehir sel, deprem, tsunami ve tayfun gibi doğal afetlere eğilimli olmasına rağmen yine de nüfusu oldukça fazladır.

7. Moskova – 13,1 milyon


Moskova, Rusya’nın en büyük şehridir. Rusya’nın merkezindeki Moskova Nehri’nin kıyısında yer alan şehir, dünyanın en kuzeyindeki mega kenttir. Şehir, daha önce Rusya’nın başkenti ve Rusya Hükümeti’nin evi olarak adlandırılmadan önce birçok devlet için iktidar merkezi olmuştur. Şehir, gelişmiş transit ağ, geniş yeşil alanlar ve çarpıcı mimarisi ile ünlüdür.

6. Tokyo – 13,491 milyon

tokyo
Tokyo, Japonya’yı oluşturan dört adadan en büyüğü olan doğu kıyısındaki Honshu kıyısında yer almaktadır. 1 Ekim 2015 itibariyle, Tokyo nüfusunun 13,491 milyon veya Japonya’nın toplam nüfusunun yaklaşık % 11’i olduğu tahmin edilmektedir ve tüm 47 ildeki en büyük nüfusa sahiptir. Şehir başlangıçta Edo olarak adlandırılmış, 1868’de Tokyo olarak adlandırılmıştır. Tokyo metropolünde tahmini 13,491 milyon kişi bulunuyor. Tokyo, Fortune Global 500 şirketlerinden elli birine ev sahipliği yapmaktadır ve Global Şehirler Endeksi’nde 4. sırada yer almaktadır. Tokyo, büyük şirketlerin ve finansal kurumların merkezlerine ev sahipliği yaparken, imalat sektörü ağırlıklı olarak Yokohama, Chiba ve Kawasaki’de yoğunlaşmaktadır.

5. Dakka – 14,5 milyon

dakka
Küçük yüzölçümüne rağmen yoğun nüfusuyla tanınan Bangladeş’in başkenti Dakka olarak bilinen şehir, 17. yüzyıldan beri önde gelen bir ticaret merkezi olmuştur ve 1971’de Bangladeş’ın başkenti olmadan önce birçok imparatorluk ve ülkenin başkenti olmuştur. 14.5 milyon nüfusuyla, Bangladeş’ın en büyük şehri ve Güney Asya’nın en büyük şehirlerinden biridir. Son 10 yılda 21. yüzyılın bir mega kenti olarak ortaya çıkmakta olan muazzam bir büyüme gösterdi. Bölgenin en büyük finansal, politik ve kültürel merkezidir.

4. İstanbul – 15,07 milyon


İstanbul, 14 milyondan fazla nüfusa sahiptir ve Avrupanın en çok rağbet gören turistik yerlerinden biri olarak yılda milyonlarca turist çekmektedir. İstanbul ayrıca tarihi, sanat, kültür ve eğlence merkezi olarak ün kazanmıştır.

3. Karaçi – 18 milyon


Şehir, Arap Denizi’nde stratejik bir konuma sahiptir ve Pakistan’ın en büyük limanları arasında bulunan Bin Qasim Limanı ve Karaçi Limanı’na ev sahipliği yapmaktadır. Şehir, 1729’da Kolachi adı verilen müstahkem bir köy olarak kurulmuş ve İngilizlerin işgali ile öne çıkmıştır. Karaçi’nin sakinleri, Pakistan’ın farklı etnik kökenlere, ırklara ve dinlere mensuptur. Karaçi’nin kayıtlı ekonomisi 2014 yılında 113 milyar dolar olarak değerlendirilmiş ve ülke GSYİH’sının yaklaşık% 20’sini oluşturmuştur.

2. Pekin – 21,54 milyon


Pekin Çin’in başkentidir ve ülkenin kuzey-orta bölgesindeki Kuzey Çin ovasında yer alır. Peking adıyla da anılan kent, 20. Yüzyılda Çin’in Dört Büyük Antik Başkentinden biri olmaktan yabancı işgale ve iç savaşa kadar olaylı bir tarihe sahiptir. Pekin, 1949 Komünist Devrimi sonrasında bir sanayi sektörü olarak kuruldu. Otomobiller, tekstiller, petrokimya, havacılık ekipmanları ve yarı iletkenler, kentin sanayi sektörü tarafından üretilen ürünlerden bazılarıdır. Pekin 20 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Bir kültür merkezi olan Pekin, UNESCO tarafından listelenen yedi Dünya Mirası Alanı ile övünmektedir.

1. Şanghay – 24,18 milyon

Şanghay
Şanghay’ın 24.1 milyon nüfusu ile yalnızca Asya’da değil, aynı zamanda dünyadanın en büyük şehirlerinden biridir. Şanghay, modern Çin’de Çin’in ekonomik ve ticaret merkezi olup, 2008 ve 2009 küresel durgunluğu hariç 1992’den bu yana çift haneli büyüme bildirmiştir. Şanghay’ın ilk üç hizmet sektörü gayrimenkul, finansal hizmetler ve imalat, perakende toplam üretimin yaklaşık % 40’ını oluşturuyor. Şanghay, Şanghay Hongqiao Ekonomik ve Teknolojik Gelişme Bölgesi gibi çok sayıda sanayi bölgesine ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak: World Atlas ( En Büyük 10 Şehir)

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 0
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.