1. Anasayfa
  2. İnternet

İnterneti En Çok Sansürleyen 10 Ülke

İnterneti En Çok Sansürleyen 10 Ülke
0

İnternet sansürü, halkın internete erişebileceği, görüntüleyebileceği veya yayımlayabileceği şeylerin kontrolü ve bastırılmasıdır. İnternet sansürü derecesi bir ülkeden diğerine değişir. Bir çok demokratik devletin ılımlı sansürü var, ancak bazı ülkeler katı sansür uyguluyor. Ülkeler internet üzerinden propaganda ve sahte haberlerin yayılmasını kontrol etmek, müstehcen materyallere, telif haklarına, tacize erişimin engellenmesi ve yerli ürünlerin kullanımını teşvik etmek gibi çeşitli nedenlerden dolayı sansürlüyorlar. Aşağıdakiler yüksek derecede internet sansürünü uygulayan ülkelerdir.

1. Kuzey Kore

Kuzey Kore’de bırakın interneti, televizyon ve radyo içeriklerinden okuldaki etkinliklere kadar her yönüyle sansür uygulamaktadır. Kuzey Kore vatandaşları sadece devlette üretilen akıllı telefonları kullanıyor. Bildiğimiz internet, Kuzey Kore’de mevcut değil, bunun yerine hükümet, Facebook gibi sosyal sitelerin klonlarını oluşturdu. Kuzey Kore’de World Wide Web’in iki sürümü var. Yüksek rütbeli devlet memurları ve seçilmiş kişiler korumalı bir web sitesi kullanırken, diğeri kamuya açık ve birkaç sosyal siteden ve rejimi destekleyen binlerce bilgiden oluşmaktadır. yani kısacası Kuzey Kore Halkı interneti kullanamıyor ve daha da kötüsü internete sadece çevirmeli bağlantı üzerinden erişilebililiyor.

2. Eritre

Eritre’de sansür internet, medya, reklam ve hatta konuşmaya kadar uzanıyor. Devlet internet filtreleme sistemlerinin kullanılmasına rağmen, hükümet rejimi eleştiren siteleri engellemekten çekinmemektedir.

3. İran

Özellikle internet siteleri sansürlenirken, hükümet karşıtı ve müstehcen dereceli materyallerin tamamen yasaklandığı sıkı internet sansürünü uyguluyor. Dünyadaki 500 en popüler sitenin yaklaşık yarısı ülkede engelli.

4. Suriye

Suriye’de internet sansürü 2011’de Arap Baharı başladıktan sonra zirveye ulaştı. Sansür, rejim değişikliğini savunan sosyal medyada filizlenen hükümet karşıtı hareketleri frenlemek anlamına geliyordu. İnternet ülke genelinde sansürlenmiş olsa da, kontrol bölgelerinde sansür yaygındır. Hükümet, özellikle siyasete, insan haklarına, azınlıklara ve hükümet karşıtı materyalleri yayınlayanlara ait web sitelerine erişimi engelliyor.

5. Somali

Somali’deki nüfusun % 2’sinden azının internete erişimi var. İnternete erişenlerin büyük bir kısmı kuzey bölgesinde. Küçük internet bağlantısına rağmen, internet sansürü yoğun bir şekilde uygulanmaktadır. Ülkedeki sansür, internetin kapatılması ya da hükümet için kritik olan belirli web sitelerine erişimin engellenmesi ile uygulanmaktadır.

6. Küba

Küba , belirli sitelere erişimi engelleyerek ve internete erişmek için altyapıyı sınırlandırarak interneti sansürler. 2007 yılında hükümet sansür politikalarını yumuşattı ve vatandaşların bilgisayar ve akıllı telefonlarına sahip olmasına izin verildi. Küba’da şehirlere yayılmış pek çok kamu etkinliğinden birine kayıt yaparak yalnızca cep telefonlarından internete erişebilirler.

7. Etiyopya

Etiyopya’da internet özgürlüğü, hükümetin dijital platformlar üzerinde düzenlenen tekrarlanan hükümet karşıtı protestoları frenlemek için önlemler almasıyla on yılın başından bu yana azalmaya devam ediyor. Ekim 2016’da hükümet olağanüstü hal ilan etti ve ülkede internet kesintisi yaşandı. Sansürleme ve kapatma Etiyopya’da yaygın bir uygulamadır.

8. Vietnam

Ülkedeki komünist rejim, vatandaşların hükümet karşıtı ve anti-komünist içerikleri görmemesini sağlıyor. Sansürün çoğu politik olmasına rağmen, devlet blogcuları ve sosyal medya kullanıcılarının hükümet yetkilileriyle ilgili bilgileri yayınlamalarını veya toplamasını yasaklıyor. Anayasa Kararnamesi 72 internet içeriğini filtrelemek ve hükümetin saldırgan gördüğü ve geleneklere ve ülkenin ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturmasına izin veren hükümler koymuştur.

9. Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’da internet sansürü, 2011 yılında Arap ülkelerinde baş gösteren protestoların ardından sıkılaşmıştı. Suudi Arabistan yasağı 2013 yılında getirmişti. Kumar, müstehcen dereceli materyaller ve korsan materyal yayınlayan web siteleri gibi yasa dışı içeriği ve saldırgan İslam karşıtı materyalleri yayınlayan siteler genellikle engellenmektedir.

10. Çin

“Çin’in Büyük Güvenlik Duvarı” olarak bilinen sıkı internet sansürünü uyguluyor. Ülke, yurtiçi internet tüketimini, popüler yabancı internet sitelerine erişimi ve trafiği azaltmayı amaçlamaktadır. Büyük Güvenlik Duvarı, Facebook, Twitter ve YouTube ve Gmail gibi popüler sitelere erişimi sınırlamaktadır. Halk, internet sansürüne başlangıçta karşı çıktı ancak zamanla, program iç internet ekonomisinin gelişimini etkiledi ve yabancı şirketlerin etkinliğini azaltarak yerli şirketlerin gelişimini destekledi.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 4
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 0
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.