1. Anasayfa
  2. Bilim

Mağaralar Nasıl Oluşur

Mağaralar Nasıl Oluşur
mağara
0

Mağaralar, egzotik yerler oldukları için ziyaret etmeyi çok seviyoruz. Peki mağaralar nasıl oluşur? hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızla mağaraların oluşum süreci hakkında bilgi edineceğiz.

Mağaraları gizemin yapıları olarak görüyoruz. Onlar mükemmel bir saklanma ve barınma yeridir. Hayvanlar, mağaraları çeşitli nedenlerle kullanıyor; yağmurdan ve yıldırım gibi doğa olaylardan korunma, diğer etçil hayvanlardan korunma gibi. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır. Mağaralar, doğal yeraltı boşlukları olarak tanımlanır. Birçok speleolog, ‘mağara’ teriminin yalnızca güneş ışığı almayan kısımlara sahip oyuklara denilmesini gerektiğini savunuyor.

Mağara Nedir?

Mağara yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır.

Mağaralar Nasıl Oluşur?

Mağaralar oluşumuna, şekline ve boyutlarına bağlı olarak birçok çeşitte sınıflandırılabilir. Çoğu, bir kimyasal reaksiyon olan kireç taşının çözülmesi ile oluşur. Kireç taşı, suda çözünen, karbonik asit bakımından zengin, çoğunlukla kalsitten (CaCO 3 ) oluşan bir kayaçtır. Bununla birlikte, kalker saf suda oldukça dayanıksızdır. Bitki materyali ve yeryüzünün en üst seviyesindeki toprak, karbondioksit salınarak bozunur. Yağmur suyu hafifçe asidiktir (pH ~ 6); toprak boyunca sızar, karbondioksit (CO 2 ) ile reaksiyona girer ve karbonik asit (H 2 CO 3 ) oluşturur. Karbondioksit gazı olan yağmur suyu kireç taşının esas maddesi olan kalsiyum karbonatı yavaş yavaş ayrıştırıp çatlaklardan girerek derinlere kadar iner. Böylece meydana gelen muazzam boşluklar zamanla çökerek şaşırtıcı büyüklükte ve derinlikte mağaraların oluşmasına neden olur.

  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 0
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.