1. Anasayfa
  2. Bilim

Depremler tahmin edilebilir mi?

Depremler tahmin edilebilir mi?
0

Bilim adamları, depremleri tahmin etmenin birçok farklı yolunu denemişlerdir, ancak hiçbiri başarılı olmamıştır. Bununla birlikte, gelecekteki bir deprem olasılığı, bilimsel verilere dayanarak hesaplanabilir.

Fakat mevcut bilimsel bilgiyle, bilim adamları çok çeşitli deneme yöntemleri üzerinde araştırmalar yapmış olsalar da, depremleri önceden tahmin etmek, kesin tarih, saat ve konumlarını önceden belirtmek mümkün değildir.

Sismik hareketleri tahmin etmek, modern bilimin gelişmesinden önce bile, insanların asırlık bir özlemidir. Eski zamanlarda hayvanların depremleri hissettiğine inanılıyordu. Bir tahmin, yalnızca (büyük) zaman aralığında gerçekleşen bir olayın gerçekleşme olasılığı hakkında bilgi verir. Depremin yarın mı, on yılda mı, yoksa yüz yılda mı gerçekleşeceğini bilmek şu anda mümkün görünmüyor.

Neden 21. yüzyıl bilimi bir depremin ne zaman olacağını doğru bir şekilde tahmin etmeyi başaramadı? Titreşimler, bir deprem meydana gelmeden hemen önce tespit edilebilir, ancak bu, insanların kaçması için yeterli zaman vermez. Sismologlar titremeleri öngörmeye yardımcı olan jeofiziksel değişiklikleri tespit etmek için bir asırdan fazla bir süredir çaba harcadılar. 1970’lerde, kısa sürede doğru tahminler yapmanın mümkün olacağı yönünde bir fikir vardı, ancak tekrarlanan başarısızlıklar önceden bilmenin mümkün olmayacağı görüşüne neden oldu.

Depremlere neden olan süreçler çoğunlukla Dünya yüzeyinin çok altında gerçekleşmektedir. Birçok tektonik plaka vardır. Bilim adamları, büyük depremlerin nerede meydana gelebileceğini, ancak plakaların Dünya’daki hareketlerine ve fay hatlarının konumuna bağlı olarak tahmin edebilirler.

Ayrıca, bölgedeki depremlerin tarihine bakarak ve fay hatları boyunca hangi basıncın oluştuğunu tespit ederek belli bir bölgede depremlerin ne zaman meydana gelebileceği hakkında genel tahminlerde bulunabilirler. Örneğin, bir bölge son 200 yılda 7 şiddetinde veya daha büyük depremler yaşamışsa, bilim adamları gelecek 50 yılda meydana gelen başka bir 7 şiddetinde deprem olasılığını yüzde 50 olarak hesaplayacaklardır.

Sonuç olarak, çoğu deprem tahmini en iyi ihtimalle belirsizdir. Bilim adamları, depremleri öngörecek yöntemler geliştirmek için çok çalışıyorlar. Umarım, bilim adamları sonunda depremleri tam olarak tahmin etmenin bir yolunu bulur, bu da birçok can kurtaracaktır.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 0
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.