1. Anasayfa
  2. Bilim

Renk Körlüğü Olan İnsanlar Dünyayı Nasıl Görüyor?

Renk Körlüğü Olan İnsanlar Dünyayı Nasıl Görüyor?
0

Renk körlüğü olan birinin gözünde hayatın nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Popüler inanışın aksine, renk körlüğü aslında insanların dünyayı siyah beyaz gördüğü anlamına gelmez.

Birçok insan, “renk körü” olarak etiketlenen herhangi birinin yalnızca siyah ve beyazın renklerini görebileceğine inanıyor. Ancak, tamamen renk körü olmak çok nadirdir. İstisnalar olmasına rağmen, renk körlüğünden etkilenen çoğu hasta siyah ve beyaz dışındaki renkleri görebiliyor yani renkleri farklı bir şekilde algılıyorlar.

Renk körü insanlar renkleri ayırt etmekte zorlanıyor gibi görünmekte ve bir rengi bir başka renk ile karıştırmaktadır. Hepimizin gözlerinde renkleri görmemizi sağlayan koniler vardır. Bu renkleri ve bu renklerin kombinasyonlarını görmemize yardımcı olan kırmızı, mavi ve yeşil konilerimiz var. Tüm renkleri doğru görebilmek için, bir kişinin üç tür koni olması gerekir. Renk körü olan bir insan normal konilere sahip değildir veya koniler düzgün çalışmamaktadır. Koniler düzgün çalışmıyorsa veya yanlış kombinasyonlar yaparsa, beyin algıladığınız renkler hakkında doğru mesajları alamaz. Örneğin, renk körü bir kişi yeşil bir yaprağı gri veya bronz olarak algılayabilir.

Renk körlüğü genellikle kalıtsaldır, ancak aynı zamanda göz, sinir veya beyin hasarı veya belirli kimyasal maddelere maruz kalma nedeniyle de oluşabilir. Zayıflatıcı bir durum olarak düşünülmese de, renk körlüğü bundan etkilenen bir insan için çok sinir bozucu olabilir.

Erkeklerin, kızlardan daha fazla renk körü olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Şaşırtıcı bir şekilde, yaklaşık her 12 erkekten birinin en azından biraz renk körlüğü var. Erkekler daha fazla etkilenir, çünkü renk körlüğü geni, X kromozomunda bulunur. Erkekler sadece bir X-kromozomuna sahip olduklarından, sadece bir kusurlu gene sahip olmaları gerektiği için etkilenme olasılıkları daha yüksektir. Kadınlar 2 X kromozomuna sahiptir, bu nedenle renk körlüğünden muzdarip olmak için her ikisinde de kusurlu gene sahip olmaları gerekir.

Dünya nüfusunun yalnızca % 0.00003’ü renk göremiyor. Renk körlüğündeki insanların % 99’dan fazlası aslında renkleri görebilir. Bu nedenle, “renk görme eksikliği” teriminin daha doğru olduğu düşünülmektedir. Kadınların yaklaşık %0,5’i (200’de 1) ve erkeklerin % 8’i (12’de 1) renk görme eksikliği muzdariptir.

Aşağıdaki renklerin farklı renk görme eksikliği ile nasıl göründüğünü karşılaştıran bir seri fotoğraf bulunmaktadır.

Normal


Bu, normal renklerdekilere farklı renklerin nasıl göründüğünü gösterir.

Deuteranomalia


Bu, en yaygın renk körlüğü türüdür. Erkeklerin yaklaşık% 4,63’ü ve kadınların% 0,36’sı bu tür bir renk görme eksikliğine sahiptir; bunların çoğu farkında bile değildirler. Deuteranomalia’ya sahip insanlar, özellikle yeşil ve kırmızı renklere gelince daha hafif renk tonu görürler.

Protanopia


Protanopia’ya sahip biri için, kırmızı ve yeşilin tüm tonları soluk görünür, mavi ve sarı ise etkilenmez.

Tritanopia


Tritanopia’ya sahip insanlar renkleri yeşilimsi / pembe tonda görürler. Bu çok nadir görülen bir renk körlüğüdür ve sadece erkeklerin ve kadınların% 0.0001’ini etkiler.

Monochromacy


Monochromacy olan insanlar hiç renk görmezler. Bu, Renk körlüğünün nadir görülen şeklidir ve dünya nüfusunun yalnızca % 0.00003’ünün bu özel duruma sahip olduğu tahmin edilmektedir.

  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 2
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 1
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.