1. Anasayfa
  2. Bilim

Mikroskop Nedir? İcadı, Çeşitleri ve Nasıl Çalışır?

Mikroskop Nedir? İcadı, Çeşitleri ve Nasıl Çalışır?
0

Mikroskoplar, küçük nesneleri büyütmek için kullanılan cihazlardır. Çok çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir ve bir görüntü üretmek için birçok aydınlatma kaynağı türü (ışık, elektron, iyon, x-ışınları ve hatta mekanik problar) ve sinyalleri kullanırlar.

Mikroskop, kimya ve biyolojide kullanılan en önemli araçlardan biridir. Bu araç, bir bilim insanının veya doktorun bir nesneye ayrıntılı olarak bakması için büyütmesini sağlar. 

Mikroskobun İcadı ve Tarihi

Mikroskop, 16. yüzyılın sonunda icat edildi. Tarihî tarihi tam olarak anlaşılmamıştır, çünkü kısmen İkinci Dünya Savaşı sırasında çok sayıda ilgili belge imha edilmiştir.
Eski zamanlardan beri, camın ışığı bükebileceği bilinmektedir. Işık elektromanyetik dalgalardan oluşur ve dalga boyu ve frekans gibi özelliklere sahiptir. Işık genellikle bir dalga gibi davranır ve kırılabilir.

Sadece büyüteçli camlar olan ilk basit “mikroskoplar” tek bir güce sahipti, genellikle nesneyi  6 kat – 10 kat arası büyütürlerdi. Bakması çok yaygın ve ilginç olan bir şey, pire ve diğer küçük böceklerdi, bu yüzden bu ilk büyüteçler “pire gözlüğü” olarak adlandırılıyordu. 

tarihteki ilk mikroskop

1590’larda iki Hollandalı gözlük üreticisi olan Zaccharias Janssen ve babası Hans, bu lenslerle deney yapmaya başladılar. Bir tüpe birkaç lens yerleştirdiler ve çok önemli bir keşifte bulundular. Tüpün ucuna yakın olan nesnenin büyük ölçüde büyüdüğü, herhangi bir basit büyüteç camın kendisinin başarabileceğinden çok daha büyük olduğu ortaya çıktı!

Hollandalı bilim adamı Antony Van Leeuwenhoek (1632-1723) 17. yüzyılın sonlarında gerçek bir mikroskop kullanan ilk kişi olan mikroskobinin öncülerinden biriydi.  Tek bir lensi olan ve elde tutulan kendi basit mikroskoplarını yaptı. Van Leeuwenhoek, üstün lensler üretmek, küçük bir cam küreyi mercek haline getirmek, parlatmak için üstün lensler üretme yollarını geliştirerek çağdaşlarından daha fazla başarı elde etti.  Bu lensi dünyanın ilk pratik mikroskobu yapmak için kullandı.

Anthony Leeuwenhoek bilime daha fazla dahil oldu ve yeni geliştirilmiş mikroskobu ile daha önce hiç kimsenin görmediği şeyleri görebildi. Bir damla suda yüzen bakteri, maya, kan hücreleri ve pek çok minik hayvan gördü.

Mikroskoplar Nasıl Çalışır?

Mikroskoplar etkili biçimde yalnızca merceklerle dolu tüpler, içlerinden geçen ışınlarını büken (veya kıran) kavisli cam parçalarıdır. Evlerde, okullarda ve profesyonel laboratuvarlarda kullanılan mikroskoplar aslında bileşik mikroskoplardır ve büyütülmüş bir görüntü elde etmek için en az iki lens kullanılır.

Nesnenin üzerinde bir mercek var ( objektif mercek denir ) ve gözünüzün yakınında bir mercek vardır. Bunların her biri, aslında, bir dizi farklı merceklerden oluşabilir. Çoğu bileşik mikroskop 10, 20, 40 veya 100 kat büyürken, profesyonel olanlar 1000 kat veya daha fazla büyütebilir. Bundan daha fazla büyütme için, bilim insanları genellikle elektron mikroskoplarını kullanır.

Mikroskop Çeşitleri

Farklı büyütme seviyelerine izin veren ve farklı görüntü türleri üreten birçok tür mikroskop vardır. En gelişmiş mikroskoplardan bazıları atomları bile görebilir. Muhtemelen sıradan bir mikroskopta sahip olduğunuz zihinsel görüntü, optik mikroskoptur. Bu mikroskoplar lens ve görsel ışık kullanır.

mikroskop çeşitleri

  • Işık Mikroskobu: Laboratuarda kullanılan yaygın ışık mikroskobuna bileşik mikroskop adı verilir, çünkü bir nesneyi büyütme işlevi gören iki tür mercek içerir. Göze en yakın olan mercek oküler, nesneye en yakın olan mercek objektif olarak adlandırılır. Çoğu mikroskobun üzerinde, ışık ışınlarını güçlü bir ışınla yoğunlaştıran, yoğunlaştırıcı adı verilen bir aparat bulunur. Kondansatör üzerinde bulunan bir diyafram, içinden geçen ışık miktarını kontrol eder. Işık mikroskobunda hem kaba hem de ince ayarlamalar bulunur.
  • Floresan mikroskop: ışığı kaynağı olarak ultraviyole ışık kullanır. Ultraviyole ışık bir nesneye çarptığında, nesnenin elektronlarını uyarır ve çeşitli renk tonlarında ışık verir. Ultraviyole ışık kullanıldığından, nesnenin çözünürlüğü artar. Floresan cent antikoru tekniği denilen bir laboratuvar tekniği, bilinmeyen bakterileri tanımlamak için floresan boyaları ve antikorları kullanır.
  • Elektron mikroskobu: Elektron mikroskobunda kullanılan enerji kaynağı bir elektron ışınıdır. Işın son derece kısa bir dalga boyuna sahip olduğundan, yolundaki çoğu cismi vurur ve mikroskobun çözünürlüğünü önemli ölçüde arttırır. Bu cihazla virüsler ve bazı büyük moleküller görülebilir. 
  • Konkofal mikroskop: Daha gelişmiş bir elektron mikroskobudur. Bu mikroskop daha düşük büyütmeler vermesine rağmen, mikroorganizmaların ve diğer nesnelerin üç boyutlu görünümlerine izin verir. Bütün nesneler kullanılır ve altın veya paladyum boyama kullanılır.
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 3
    sevdim
    Sevdim
  • 3
    k_zd_m
    Kızdım
  • 3
    d_nceli
    Düşünceli
  • 1
    kahretsin
    Kahretsin
  • 3
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.