1. Anasayfa
  2. Bilim

Işık Hızı Nedir? Saatte Kaç Km Hızla Hareket Eder?

Işık Hızı Nedir? Saatte Kaç Km Hızla Hareket Eder?
0

Eski zamanlardan beri, filozoflar ve bilginler ışığı anlamaya çalıştılar. Temel özelliklerini ayırt etmeye çalışmanın yanı sıra (yani, parçacık veya dalga, vb.), ne kadar hızlı hareket ettiği konusunda sonlu ölçümler yapmaya çalıştılar. 17. yüzyılın sonlarından bu yana, bilim adamları bunu yapıyor ve doğruluğunu arttırıyor.

17. yüzyıla kadar, bilginler ışığın sınırlı bir hızda mı yoksa bir anda mı seyahat ettiğinden emin değildi. Antik Yunanlıların günlerinden ortaçağ İslam alimleri ve erken modern dönem bilim adamlarına kadar tartışmalar ileri geri gitti.

Bunu yaparken ışığın mekaniğini fizik, astronomi ve kozmolojide oynadığı önemli rolü daha iyi anladılar. Basitçe söylemek gerekirse, ışık inanılmaz hızlarda hareket eder ve Evrendeki en hızlı hareket eden şeydir. Hızı sabit ve kırılmaz bir bariyer olarak kabul edilir ve ölçüm mesafesinin bir aracı olarak kullanılır.

Peki ışık hızı ne kadar hızlı seyahat ediyor?

Işık, saatte 1,079,252,848,8 (1,07 milyar) km sabit hızda hareket eder. Saniyede 299.279.458 metreye eşit hız miktarıdır. Bunu açıklamak gerekirse, eğer ışık hızında seyahat edebiliyorsanız, bir saniyede yaklaşık yedi buçuk kez dünyayı dolaşabilirsiniz. Bu arada, yaklaşık 800 km / sa (500 mph) ortalama hızda uçan bir insanın dünyayı bir kez daire içine alması 50 saatten fazla sürer.

Bunu astronomik bir bakış açısına sokmak için, Dünya’dan Ay’a olan ortalama mesafe 384,398,25 km’dir ve ışık bu mesafeyi bir saniye içinde geçer. Bu arada, Güneş’ten Dünya’ya olan ortalama mesafe ~ 149,597,886 km (92,955,817 mil), yani ışığın bu yolculuğu yapması sadece 8 dakika sürüyor.

Belki bir gün, ışık hızını aşmanın bir yolunu buluruz. Bunun nasıl olabileceğine dair pratik bir fikrimiz olmasa da, şimdilik sadece görebildiğimiz Evren ile tatmin olmamız ve geleneksel yöntemler kullanarak ulaşılabilir bir kısmını keşfetmeye devam etmemiz gerekecek.

Işık Hızı Sabit midir?
Bu sorunun anlamına dair bazı duyular var ve bu yüzden de farklı cevaplar var.  Işık, hava, su ve cam gibi saydam ortamlarda yavaşlar. Yavaşlama oranına, ortamın kırılma indisi denir. Bu, 1850’de Jean Foucault tarafından keşfedildi. İnsanlar genel bir bağlamda “ışığın hızı” hakkında konuştuğunda, genellikle bir vakumdaki ışığın hızı anlamına gelir. Bu miktara ayrıca c de denir.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 1
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.