1. Anasayfa
  2. Uzay

Mars’ın Uyduları

Mars’ın Uyduları
1

Dünya’nın sadece bir uydusu bulunurken, Marsın, Phobos ve Deimos adında iki doğal uydusu vardır. Mars’ın Uyduları topaklı, yoğun kraterli, toz ve gevşek kayalarla kaplıdır. Güneş sistemindeki karanlık nesneler arasındalar. Mars’ın Uyduları Phobos ve Deimos, 1877 yılında Amerikan astronomu Asaph Hall tarafından keşfedilmiştir.

Teoriye göre bir zamanlar asteroit kuşağının bir parçalarıydılar ta ki Jüpiter’in büyük yer çekimi onları itene kadar. Ardından Mars’ın yer çekimi bu iki uyduyu da yakaladı.

Phobos yaklaşık 22 km (14 mil) çapında ve Deimos çapı 12 km (7,5 mil) civarındadır. Muhtemelen bir çarpışmada parçalanmış daha büyük gök cisimlerinin parçalarıdır. Bu tür uydular, gezegenin etrafında yörüngede bulunan nesnelerin çarpışmasından oluşabilir veya geçmişte bir noktada yer çekimsel olarak yakalanmış olabilirler.

Büyük ay, adı fobi(korku) anlamına gelen Yunan sözcüğünden gelen Phobos’dur. Phobos, sadece 22.7 km uzunluğundadır ve Mars’a Deimos’tan daha yakın bir yörüngeye sahiptir. Gezegenimizden 384,403 km uzağında yer alan Dünya’nın kendi Ay’ına kıyasla – Phobos, Mars’ın sadece ortalama 9.377 km bir mesafede yer alıyor ve Mars’ın etrafında tek bir günde üç kez dönüyor. Gelgit etkileşimlerinden dolayı Phobos, Mars’a her yüzyılda 1 metre yakınlaşıyor ve 50 milyon yıl sonra ya marsla çarpışacak ya da bir gezegensel halkaya dönüşecektir.


Mars’ın ikinci ayı, adını Yunanca sözcüğünden alan Deimos’tur ve daha küçüktür. Sadece 12.6 km çapındadır ve şekil olarak daha çok düzensizdir. Yörüngesi, Mars’tan 23.460 km’lik bir mesafeden çok daha uzakta olduğundan bu da Deimos’un Mars çevresindeki bir yörüngeyi tamamlamak için 30-35 saat sürdüğü anlamına gelmektedir.

  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 7
    sevdim
    Sevdim
  • 1
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    d_nceli
    Düşünceli
  • 0
    kahretsin
    Kahretsin
  • 0
    _lgin_
    İlginç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (1)

  1. 24 Eylül 2019

    Teşekkür ederim ödevime yardımcı oldu ama bi sorum olacak siz bu bilgilere nereden ulaşıyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.